COMUNICAT D’ESQUERRA OBERTA SOL•LICITANT LA ABSTENCIÓ D’ICV I EUiA EN LA VOTACIÓ SOBRE LA TRANSFERÈNCIA DE COMPETÈNCIES PER ORGANITZAR LA CONSULTA

Esquerra Oberta sol•licita als partits de l’esquerra alternativa catalana, ICV i EUiA, la seva abstenció davant la votació que se celebrarà en el Parlament dijous 16 de Gener per sol•licitar la transferència de competències per a la celebració d’una consulta

Esquerra Oberta no demana el vot negatiu doncs no ens neguem a la petició de les transferències de competències per a la celebració de qualsevol tipus de consulta. Però tampoc podem demanar el vot positiu, en aquesta ocasió, doncs considerem que la consulta pactada entre part dels partits polítics catalans té un enunciat confús i no està recolzada per almenys 2/3 del parlament (majoria necessària per modificar l’Estatut)

La unilateralitat de la consulta juntament amb l’immobilisme polític de PP i PSOE que cometrien un error si solament pensen a prohibir la consulta ens porta a un escenari indesitjable de xoc de trens i confrontació social.

El govern d’Artur Mes s’ha apropiat d’una reivindicació d’origen popular per transformar-la i utilitzar-la com una eina, una cortina de fum, que oculta la seva política social i econòmica. El debat sobre la consulta ha monopolitzat tota l’agenda política catalana, evitant que aquesta es centri en les qüestions que estan generant el major sofriment social. Opinem que, a Catalunya, la qüestió identitària ha desplaçat i esta tapant el conflicte social contribuint a desviar i desinflar la protesta contra la brutal ofensiva que des del Govern s’ha desencadenat contra les classes populars catalanes. El procés sobiranista català lluny d’haver enfortit a les esquerra catalana, l’ha afeblit, dividint a les classes treballadora mentre cohesionava bona part de les classes mitjanes amb les classes burgeses.

Creiem, com manifestem en el nostre comunicat anterior, i com comparteixen molts autors propers a les posicions de l’esquerra federal, que la doble pregunta encadenada proposada per a una suposada consulta sobre la independència de Catalunya, lluny de ser clara i inclusiva és tremendament confusa i no presenta una opció clara de resposta per a les posicions federalistes.

Esquerra Oberta és una organització política de caràcter republicà i federalista que entén el federalisme com una forma d’organització territorial, conformada a partir d’entitats polítiques que pacten per compartir estructures de poder, conjugant autogovern i govern compartit. El federalisme és la via per reconfigurar l’Estat espanyol sense veure’ns atrapats entre el neocentralisme espanyolista, d’una banda, i els moviments secessionistes per un altre.

Esquerra Oberta es mostra favorable a el “dret a decidir” entès com el dret a decidir sobre tots els temes que ens afecten com a ciutadans, començant pels temes socials i econòmics. I neguem una visió parcel•lada de el “dret a decidir” que solament inclogui una dimensió del mateix, “el dret d’autodeterminació”.

Esquerra Oberta s’ha mostrat en anteriors comunicats favorable al dret d’autodeterminació de Catalunya a través d’una consulta, i favorable al fet que se li preguntés a la ciutadania catalana per “Sobre que tipus de model de relació amb la resta de l’estat Español ha d’intentar treballar el nou Parlament de Catalunya?” amb tres opcions de resposta possibles (Ha de treballar a mantenir l’actual model de relació, Ha de treballar a avançar cap a un model de relació federal, Ha de treballar a aconseguir un Estat independent per a Catalunya).

Però, a diferència d’altres organitzacions, en Esquerra Oberta no podem posar en el mateix nivell la “drets socials” i “drets nacionals”. Per Esquerra Oberta, el primordial és la defensa dels serveis públics i oferir una sortida a la crisi per l’esquerra. Oferir una solució per a la classe treballadora, per a aturats, precaris, desnonats i desfavorits de l’actual sistema que ni la consulta, ni l’èpica independentista, ni el patriotisme espanyol, ni les retallades de CIU i PP li van a aportar.

Entenem que és temps per emprendre les reformes constitucionals necessàries per avançar, des d’un Estat de les autonomies que evidencia que arriba al seu límit, per això, des d’Esquerra Oberta apostem per una reforma de la constitució que avanci cap a un model veritablement federal i social que assumeixi i reguli el principi del dret a l’autodeterminació dels pobles, la defensa del caràcter plurinacional i plurilingüe d’Espanya i treballi per la construcció d’una Europa social i federal.